Loondienst in de zorg, dan liever achter de kassa

Waarom kunnen zorginstellingen personeel niet meer behouden en wil iedereen ZZP-en?
“Sabine, ik wil nooit meer terug in loondienst. Ze bepalen daar alles voor je! Dat wil ik niet…

 

Het is dinsdagmiddag 16:00 uur. Ik zit achter mijn bureau en kijk naar het grote scherm van mijn computer. Ik kijk in de ogen van mijn klant die op dit moment het traject een bloeiend zorgbedrijf in 120 dagen volgt.

 

Vorig jaar startte ze het traject omdat het moet!! Ze moet aan alle eisen voldoen. Ze startte met heel veel weerstand en sloeg dicht. Kiezen van een doelgroep? “Sabine, ben je gek geworden. Je neemt me alles af wat ik leuk vindt.”

 

Ze startte niet in een voor haar beste tijd en samen kozen we ervoor dat ze na de zomer van 2022 een frisse start kon maken. 

 

We hebben een coachingsgesprek en tijdens dit gesprek komen we op het onderwerp over het in loondienst werken. Ineens besef ik mij dat de minister van sociale zaken; minister van Gennip misschien wel een groot goed van veel zelfstandige zorgprofessionals wil afnemen. Namelijk de rust en vrijheid voor een goede balans tussen werk en privé, de mogelijkheid om flexibel te werken op verschillende afdelingen en te werken volgens de eigen bedrijfsvisie/missie.

Een herkenbaar verhaal voor heel veel zorgverleners

“Sabine, ik wil nooit meer terug in loondienst. De belangrijkste reden voor mij is dat ik nooit meer terug wil in loondienst is dat ze alles voor je bepalen. Dat wil ik niet. 

 

Het probleem zit ‘m voor mij toch echt in het rooster. De vakantiedagen en altijd maar moeten werken op een vaste plek.

Dan nog 5 dagen werken, met zorgvragers die je onder je huid gaan zitten. Met alle respect, het lukt dan niet meer. In het team wordt onderhandeld wie deze persoon dan mag helpen. Want niemand heeft er zin in om 5 dagen, verrot gescholden te worden.


Daarnaast zie ik nu alleen maar ongezonde teams. Personeelsleden die graaien naar vrije dagen. Er is gedoe over wie het meeste werk doet en wie er het meeste op zijn gat kan blijven zitten.Nu als ZZP-er in de zorg, werk ik op verschillende afdelingen en ik kom vers binnen, Sabine. De zorgvrager wordt dan op een fijne en leuke manier geholpen. Ik maak een lolletje.


Serieus, Sabine.. Ik werk echt alle diensten. Dus dat gezeur over dat ZZP-ers niet alle diensten draaien is onzin. Ik draai avond, dag- weekenddiensten alles. 

 

Als alleenstaande moeder kies ik de diensten uit die passen, zodat ik als alleen staande moeder voor mijn dochter kan zorgen. Als het vakantie is, draai ik dus minder diensten en soms voor de vakantie dan extra diensten. Zo blijft het in balans. 

 

Daarbij geeft ZZP-en mij de vrijheid om op verschillende afdelingen binnen de door mij gekozen doelgroep te werken.”

Waarom iedereen weg vlucht uit loondienst?

Inmiddels coach ik al 5 jaar zzp-ers in de zorg en als zorgverlener herken ik deze situaties. Al jaren hoor ik exact dezelfde redenen en er verandert niets.

 

  1. Zorgprofessionals kunnen zich niet meer vinden in de visie.

  2. Het moeten smeken om vrije dagen. Het onderhandelen erover.

  3. Een 24- uurs contract krijgen en geen duidelijke structuur in het rooster, altijd moeten komen opdagen.

  4. Nooit echt rust want die telefoon kan ieder moment gaan. Een dienstopdracht ligt op de loer.

  5. Alle extra taken in eigen tijd moeten doen. Dus in de avonden. Reprimande krijgen als het niet af is.

  6. Het zo weinig verdienen, dat je niet meer rond kunt komen.

Dus hierbij een oproep aan Minister van Gennip en aan alle zorginstellingen. Zorgprofessionals hebben het gevoel dat ze nog maar 2 keuzes hebben. Of stoppen in de zorg of starten als ZZP-er in de zorg.

 

Zorgprofessionals die zelfstandig zijn, gaan liever nog achter de kassa zitten, dan terug in loondienst te willen werken.

Personeel heeft meer salaris nodig en de mogelijkheid en rust in het rooster, zodat er balans in het leven van de zorgprofessional is.

Mensen terug willen duwen in loondienst, zorgt voor meer disbalans en veel onrust. De oplossing lijkt te zitten in het zorgen voor een goed personeelsbeleid voor zorgprofessionals.

 

Praat mee… laat een reactie achter… 

 

Wat ga jij doen? Kies jij ervoor om terug te gaan in loondienst?

1. Nee, als het zo doorgaat -> achter de kassa
2. Nee, ik blijf doorgaan..
3. Ik denk erover
4. Ja, geen probleem


Beluister hier de podcast

Andere blogs