Zorgredders

Als er iets is wat bergen kan verzetten dan is het vertrouwen in je eigen kracht.

De zorgredders van Nederland zijn onze zorgverleners, zorgondernemers, professionals, managers, bestuurders die vanuit passie en eigen autonomie hoogwaardige zorg willen bieden. Ontdek hier welke zorgredder jij bent.

De zorgredder die werkt aan een broodnodige vernieuwing aan het zorgsysteem

De zorgredders die de wereld willen verbeteren, verlangen naar een nieuw zorgsysteem en willen zorgen dat zorgvragers niet meer tussen wal en schip vallen.Als persoon heb je al veel lagen van jezelf afgepeld en geleerd “nee” te zeggen; hoewel het zelfvertrouwen soms wegvalt, vind je jezelf snel weer terug, wat jouw leiderschap en innerlijke kracht toont.

 

Het valt je altijd op als er iets anders is bij de zorgvrager. Vaak blijkt tijdens jouw afwezigheid dat er weinig is gedaan, van wat je gerapporteerd hebt. Collega’s die zeggen: “Dat hebben we al eens geprobeerd!” zorgen voor ergernis en regelmatige discussies, omdat je vindt dat de zorg beter kan. Keer op keer blijkt dat je gelijk hebt, ondanks het gebrek aan vertrouwen van jouw collega’s.

 

Jij ZIET de zorgvrager en doet alles om ervoor te zorgen dat hij/zij de zorg krijgt, zodat de persoon in zijn autonomie kan blijven staan. Dit doe je door in de boeken te duiken en methodieken uit te proberen, dan wordt duidelijk wat wel/niet werkt. Als de zorgredder die kwaliteit belangrijk vindt, ga je het gesprek en de strijd aan met huisartsen, collega’s, gemeenten en zorgverzekeraars om je visie duidelijk te maken.

Jouw doel is om de zorgvrager eigen regie, zelfstandigheid en autonomie terug te geven, zodat de zorgvrager terug zelfvertrouwen krijgt en de focus kan liggen op de zorgtaken die echt niet zelf gedaan kunnen worden.

Verhaal van een zorgredder

"Als zorgredder is het essentieel om creatief te denken en buiten de gebruikelijke kaders te treden. Hoe kan ik als zorgverlener waarde blijven bieden aan de zorgvrager, zelfs wanneer het systeem faalt? Deze vraag vormt de kern van mijn werk en drijft mij om op te komen voor de belangen van de zorgvragers, zelfs als dit betekent dat ik tegen de stroom in moet gaan. Mijn doel is om niet alleen de zorgvrager te ondersteunen, maar ook om mijzelf te behoeden voor de valkuilen van het systeem, door innovatieve oplossingen en een proactieve houding te omarmen."
Käthy Scholts

De zorgredder die overweldigd is

Zorgredder, wat mooi dat jij een sterke behoefte hebt om te zorgen voor anderen. Je wilt  anderen de zorg of ondersteuning geven wat je zelf nooit hebt ontvangen. Daardoor heb je vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent en voelt je constant verantwoordelijk, wat je  overweldigt.

 

Nee zeggen is moeilijk voor je; je probeert het, maar het blijft een uitdaging. Omdat je steeds aardig gevonden wilt worden heb je steeds de neiging om alles van je collega’s en de zorgvragers over te nemen, dit maakt hen passief.

Bevestiging en waardering van anderen maken je blij. Je voelt constante druk en verlangt naar rust, omdat je zo moe bent. Je probeert jezelf te bewijzen en anderen te behagen, terwijl je hoofd voortdurend vol zit met gedachten die je moeilijk kunt uitschakelen. Jij wilt verandering in je situatie en op zoek naar een oplossing voor jezelf.

 

Als zorgredder heb je behoefte aan persoonlijk leiderschap, zodat jij rust en structuur krijgt in je (werk)leven en de ander de ander kunt laten zijn. Dat betekent dat je jouw collega’s en zorgvragers hun verantwoordelijkheid voor het werk en hun leven weer terug geeft.

Verhaal van een zorgredder

"Doordat ik alles voor iedereen wilde oplossen, creëerde ik verwachtingen bij anderen. Dat had ik zelf eerst niet door. Iedereen zei: "Bel Wilma maar, die lost het wel op” Of “Vraag maar Wilma,, die weet het wel.” Gek werd ik ervan. Ik liep helemaal over. Ik baalde van mijn werk en ik ervaarde ontzettend veel druk. Zelfs zo erg dat ik wilde stoppen in de zorg. Nu begrijp ik dat het bij mij lag. Ik wilde graag aardig gevonden worden. Nu los ik het anders op en kijk ik eerst of de ander het zelf kan oplossen. "
Wilma Boston

De zorgredder die “het onoplosbare” proberen op te lossen

Zorgredders die vechten voor hun kind, dat niet in hokjes past en tussen wal en schip valt in het zorgsysteem. Ze proberen iets in de zorg geregeld te krijgen, ondanks de obstakels.

Het regelen van zorg voelt als een zware klus, vooral omdat professionals vaak langs elkaar heen werken zonder goed overleg. Het constante verloop van zorgverleners maakt het nog moeilijker. Je wilt graag betaald werk doen en tijd besteden aan je andere kinderen en jezelf, maar het regelen van zorg slokt al je tijd op.

De enige uitweg lijkt het opzetten van een zorgbedrijf, zodat je kind niet meer tussen wal en schip valt. Je droom is om uiteindelijk alleen toezichthouder te zijn en niet meer betrokken te zijn bij het dagelijkse reilen en zeilen. Dit geeft je een stem in de zorg voor je kind en de broodnodige rust.

 

Je hoopt dat andere ouders zich bij jouw initiatief aansluiten en dat jullie samen de last kunnen dragen. Samen kunnen we werken aan een systeem waar jullie kinderen niet tussen wal en schip vallen.

Het verhaal van een zorgredder

Het verhaal van een zorgredder gaat over haar dochter Ella.
Haar dochter valt steeds buiten de hokjes en gepaste zorg is er niet. 

*Credits: Onderzoek kwetsbaarheid en kracht in gezinnen met een zorgintensief kind productie: www.borisdeleeuwe.nl